ΤΙΜΕΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ

real estate

Τα χιλιάδες ακίνητα που παραμένουν στο «ράφι», η μείωση του επιπέδου χρηματοδότησης των νοικοκυριών και η επιπρόσθετη φορολόγηση που σημειώθηκε τα τελευταία έτη κρατούν «όμηρο» την κτηματαγορά, συντηρώντας παράλληλα την πτώση των τιμών των διαμερισμάτων. Σύμφωνα με την ανάλυση της Eurobank στην έκδοση 7 Ημέρες Οικονομία, τα διαμερίσματα-κατοικίες αποτέλεσαν ένα σημαντικό μέσο «αποθήκευσης» του πλούτου (store of value) των ελληνικών νοικοκυριών, κατά τη διάρκεια της πρώτης δεκαετίας μετά την είσοδο της χώρας στην ΟΝΕ.

Όπως αναφέρουν οι οικονομολόγοι της τράπεζας, η συγκεκριμένη μεταβολή, παράλληλα με το υψηλό επίπεδο ιδιοκατοίκησης στην Ελλάδα, οδηγεί σε μείωση της ζήτησης καταναλωτικών αγαθών και ως εκ τούτου έχει αρνητική συνεισφορά στη γενική οικονομική δραστηριότητα. Από το 2007 μέχρι και το 2014, ο ακαθάριστος σχηματισμός πάγιου κεφαλαίου στον τομέα των κατοικιών συρρικνώθηκε κατά 90,90% (από 24,669 δισ. στα 2,245 δισ. ευρώ).

Αντίθετες τάσεις επικράτησαν, όταν ξεκίνησε η συρρίκνωση του επιπέδου χρηματοδότησης των ιδιωτών. Από τον Ιούνιο του 2010 μέχρι και τον Μάρτιο του 2015 καταγράφηκε μείωση της τάξης του 19,37%. Σύμφωνα με τη Eurobank, η εξέλιξη αυτή, παράλληλα με τη μείωση της παρούσας αξίας των αναμενόμενων διαθέσιμων εισοδημάτων (αρνητικό αποτέλεσμα πλούτου), είχε ως αποτέλεσμα την υποχώρηση της ζήτησης και τη συνεπακόλουθη πτώση του επιπέδου των τιμών των διαμερισμάτων. Από το τρίτο τρίμηνο του 2008 μέχρι και το πρώτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς, η πτώση ανέρχεται σε 38,26%.

Παρατηρώντας ωστόσο τη χρονολογική σειρά των τιμών των διαμερισμάτων, η ανάλυση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι από το τέταρτο τρίμηνο του 2012 υπάρχει σταδιακή επιβράδυνση του αρνητικού ρυθμού μεταβολής. Για παράδειγμα, η ετήσια μεταβολή των τιμών των διαμερισμάτων ήταν στο −12,84% το τέταρτο τρίμηνο 2012, στο −9,59% το αντίστοιχο τρίμηνο του 2013 και στο −5,23% το τέταρτο τρίμηνο 2014.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *